Rådgiving i ungdomsskolen og frafall i VGS

I dag var jeg på en forelesning om frafall i videregående skole, og hva som kunne være årsaker til det. Det er mange årsaker til frafall, blant annet kan mangelfull rådgiving på ungdomsskolen være en av årsakene. Foreleseren fortalte at noen elever han hadde intervjuet hadde sagt at de ikke visste at det fantes en rådgiver ved skolen før de skulle søke seg på videregående og da fikk de tilmålte ti minutter som ikke hadde så mye å si. Er det da rart at en hel del velger feil? 

Det foreleser sa om rådgiving i ungdomsskolen, fikk meg til å tenke på forholdene hjemme. Jeg visste nemlig godt hvem rådgiver var, men kan ikke huske at jeg snakket noe spesielt om videregående. Kanskje bortsett fra at jeg ikke trengte å kunne tegne for å gå på tegning, form og farge, for det lære jeg der (takk og lov for at jeg ikke hørte på det, endte i klasse med ei, siste året, som hadde fått samme melding og fulgt det. Hun fant ut at hun ikke lærte å tegne). 

Når elever får beskjed om å søke noe fordi de har gode karakterer, i stedet for å søke på det de vil og interesserer seg for, er det vel ikke så rart at noen ender feil.

Fikk du noen rådgiving før du bestemte deg for videregående? Droppet du ut, eller kjenner du noen som droppet ut?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits