Til alle gymlærere

Kjære du som er gymlærer, eller har planer om å bli det. Her kommer et slags hjertesukk fra en som var skikkelig dårlig i gym, bare fordi jeg ikke var rå i fotball eller hadde så veldig god ballfølelse. Men innsats hadde jeg. Ordentlig, jeg ville så gjerne. Problemet var bare at jeg ikke interesserte meg for fotball og derfor heller ikke spilte det på fritiden. Kvernbit var ikke min klubb, selvom det var klubben som geografisk lå absolutt nærmest. 

På grunn av litt haltende gym opp igjennom (joda, vi hadde da dans en gang på ungdomsskolen, og jada, vi fikk da svømming, til en viss grad. Vi hadde til og med noe styrkegreier), har jeg fått et skikkelig dårlig forhold til alt som heter saltrening. Med en gang vi må løpe eller hoppe og sprette får jeg vondt inni meg og vil bare gå min vei. Hvorfor kunne dere ikke lære oss hvorfor vi gjorde de ulike øvelsene da vi trente styrke, eller hvorfor man tøyde? Jeg husker en gang da vi sikkert skulle tøye setemuskelen, men jeg som aldri hadde gjort det før ante ikke hvordan jeg skulle gjøre det, så jeg så rundt meg og gjorde ca som de andre. Jeg bare kjente ingenting, absolutt ingenting. 

Jeg hadde en gang en gymlærer som sa til meg, på grunn av kneproblemer, at jeg alltid skulle gi meg om det ble litt vondt. For smerter var ikke bra. Det er bare det at jeg i ettertid har lært meg at det av og til kan kjennes vondt å presse musklene. Det er slik jeg blir sterkere! 

Kjære gymlærere og kommende gymlærere, vær så snill og lær elevene dine hvordan man kan trene for å unngå belastningsskader og hvordan man skal forebygge betennelser. Ikke bare løs gymmen med å sette opp to mål eller sette i gang hjørnefotball. Det er klart, i blant kan fotball være bra, men det finnes også så mange andre viktige ting som elevene gjerne burde vite. 

Også er det ikke så kjekt å bli valgt aller sist på lagvalget på fotballen heller....

2 kommentarer

Maria

03.des.2011 kl.02:18

AH, dette er så sant! Nå har jeg aldri vært noe glad i gym, men om det kom kun av latskap eller om det også var grunnet udugelige (les: lite varierte) gymtimer... vel. Jeg er sikker på at det var begge deler.

Ingrid

15.jan.2012 kl.13:14

Utrolig flott innlegg Silje! Jeg kjenner meg godt i gjen i det du skriver, og er sikker på det gjelder alfor mange andre også! Hvorfor skal det liksom være greit å spille hjørnefotball annenhver gymtime mens en historielærer kunne aldri spilt av en video (latmannsundervisning?) like ofte!? Jaja, jeg har jo nesten valgt "gym" som yrkesvalg, og denne lille påminnelsen skal jeg prøve å huske på litt oftere :)

Skriv en ny kommentar

hits