"Jeg tenker nok du skjønner det sjøl" - ført i pennen av Jon Gangdal

I helgen var jeg en tur til Oslo. Som oftest når jeg flyr må jeg innom flyplassens bokhandel og snuse litt på bøkene der. og som oftest finner jeg en bok jeg kjøper. På fredag hadde jeg med meg en fagbok, men tenkte det kunne være greit med en litt annen bok til å lese på sengen (datainnsamling ved lingvistiske studier er et interessant nok tema det, men ikke helt på-sengekanten-lektyre). Valget falt på en bok jeg har gått forbi mange ganger, nemlig "Jeg tenker nok du skjønner det sjøl. Historien om Christoffer" - skrevet av Jon Gangdal

Boken handler, som nok mange av dere vet, om Christopher Kihle Gjerstads død. En sak som omhandler barnemishandlig (slik det kan se ut til) og hvor lang tid det tok fra gutten ble funnet død i sin egen seng til stefaren ble dømt. Om hvordan en mormor og farens bistandsadvokat stod på, på tross av henleggelser og tapte bevis. For meg var det viktigste i boken hvordan det (slik jeg velger å tolke det) stilles spørsmål til hvordan så mange ulike fagpersoner og institusjoner kan lukke øynene og ikke gjøre noe når barn kommer til lege og sykehus, eller bare stiller på skolen som vanlig, med spesielle sår, blåmerker og skader. Og om hvordan er overlege kan skrive ut resept på resept bare på grunnlag av en mors forklaring i telefonsamtaler, uten å se personen legen skriver ut resepten til.

For meg er den viktigste i boken hvordan fagpersoner er hindret av taushetsplikt (og kanskje gjemmer seg bak den?) når de møter vanskelige saker. Samtidig er er det greit, selv om mor og stefar ikke har uttalt seg til forfatteren, og få en innsikt i en sak som har vært i medienes søkelys i mange år. Å få en litt mer sammenhengende innføring i en sak som har vært vanskelig å følge i mediene.

Jeg tenker nok du skjønner det sjøl er en god og viktig bok for alle som har med barn og unge å gjøre, gjennom arbeid, fritidsaktiviteter, nabolag og familie. En oppfordring til å holde øyne og øre åpne og tørre å stille spørsmålene, og tørre å være tilstede for de som trenger det mest. 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits