Madeira - en tatt ferie i regn, vind, sol og skyer.

I går kom Ottar og jeg hjem etter ni dagers ferie med Ottars mor, far og bror til Madeira. Madeira er en selvstyrt øy/region under Portugal. Vi bodde ikke langt unna hovedstaden Funchal, som fikk sitt navn etter grønnsaken funcho - fennikel - som det fantes veldig mye av i Funchal da øyen ble oppdaget.

Som skrevet er Madeira en selvstyrt region - regionen består av fire øyer, hvor to av dem - Porto Santo og Madeira er bebodde. Porto Santo betyr Island of Saints og fikk navnet av oppdagerne som kom til denne øyen under en storm. Porto Santo ble oppdaget i 1418 og Madeira i 1419. Å nærme seg Madeira var imidlertid en skummel affære, flere ganger prøvde oppdagerne å nærme seg øyen, men de turde ikke gå i land fordi de trodde den var bebodd av demoner.

Madeira er "bygget" av vulkanisk stein, men det har ikke vært vulkaniske utbrudd på over 400 år. Den viktigste næringen på Madeira er turisme - de fleste jobbene på øyen er knyttet til turisme. Turister fra hele Europa reiser til Madeira og hovedstaden Funchal er mest bebodd av turister - de lokale bor utenfor byen.

Vi reiste ned forrige fredag - 19.februar. Natt til lørdag traff det verste uværet i manns minne øyen, med masse nedbør og masse vind. Sammen med snøsmelting førte all nedbøren til oversvømmelser og flom. Veier raste ut, hus raste ut og gjørme og stein ble flyttet langt av gårde. Deler av Funchal ble avstengt på grunn av oversvømmelsene, gatene var fulle av gjørme og vann og steiner. Regjeringen vurderte til og med unntakstilstand var nødvendig. I løpet av uken kom det flere hundre mennesker fra fastlandet (Portugal) for å hjelpe til med opprydningen.  Den leilighetsbygningen vi bodde i lå som sagt utenfor sentrum og ble spart for det verste. Det kom heller ikke vann inn i bygningen, men nabohotellet hadde fått vann i kjelleren.

For min del var det vanskelig å ta innover meg hvor ille været og følgene av det faktisk hadde vært, siden den eneste måten vi ble "plaget" av været, var at gassen til oppvarming av vann ble stengt av. Men da vi på søndagen tok en tur inn til sentrum og jeg pratet med ei som jobbet i en butikk gikk det opp for meg. Hun jobbet egentlig i en annen butikk i samme kjede, men kom seg ikke dit på grunn av alle de stengte veiene. Hun hadde i tillegg brukt over en halvtime på en strekning hun vanligvis brukte ti minutter på. Hun kunne også fortelle om en parkering hvor minst tyve mennesker satt begravet i bilene sine. Tenk det, å vite at mange mennesker sitter der, mest sannsynlig var nok alle døde allerede da, men å vite at man ikke kan hente dem ut før jord og vann er ryddet bort må være fælt.

Til nå har regjeringen offentliggjort at noen og førti mennesker omkom som følge av uværet, men det er det få av de lokale som tror på. De tror at de reelle tallene blir holdt tilbake for å ikke skremme turistene fra å komme. Når samtidig over 100 mennesker var savnet skjønner man at mange er preget av været og savn av nære mennesker, øyens befolkning teller nemlig 200 000 mennesker.

På fredag fikk vi en guidet tur med taxisjåføren "vår". Selv om oppryddingsarbeidet i byen nesten var ferdig, var flere veier  fremdeles stengt, og noen av veiene vi kjørte, åpnet samme dag. Samtidig som vi fikk se "must'ene" som turister fikk vi også se rydding av veier, veier som var rast ut og lastebiler fulle av masse fra veier og hus.

Det var bra med ferie, selv om det ble litt annerledes enn hva jeg kanskje hadde sett for meg og håpet. Men jeg har i alle fall sett Madeira på en måte veldig mange turister ikke har.

3 kommentarer

Silje

01.mar.2010 kl.19:22

SV: Jeg synes de er fantastisk gode begge to...:D De skriver spennende og fengende begge to..:D

Maria

02.mar.2010 kl.01:01

Jøss, for en opplevelse! Jeg håper det ikke har gått alt for mye inn på deg, og at du klarer å se tilbake på det som noe positivt, tross all elendigheten rundt dere.

Sille

02.mar.2010 kl.08:15

Maria: Det er ikke noe problem! Det var en fin ferie, fikk sol på kroppen innimellom, mye varmere enn hjemme var det helt klart, og så lenge alt går på internasjonalen når jeg er ute er det ferie.

Skriv en ny kommentar

hits