Kondisjon, styrke, synagoge, tidsvitne

Siden forrige onsdag har det ikke blitt sånn overveldende mye trening. På grunn av en dum mage ble det verken pilates på torsdagen eller kondisjon på mandagen. Lørdag var jo Ottar og jeg en tur på treningssenteret og styrte med kondisjon og styrke, men siden magen ikke var helt fornøyd ble det en dårlig kondisøkt. At jeg hadde sittet mer stille den siste uke, enn vanlig de siste ukene merket jeg enormt godt på kick-off'en på onsdag. Men det ble en bra økt, og pilates i går var bra opplegg.

I dag har Ottar og jeg gått en tur mot Jonsvannet og i morgen er planen en tur på treningssenteret for litt kondis og en litt større styrkedel enn sist. Kondisdelen blir nok unnagjort på ellipsemaskinen, fordi knærne og anklene er litt sure for tiden.

Utenom å tenke på trening og ikke trening, har jeg vært på en ekskursjon i synagogen. Som i fjor var det Vera Kommissar som fortalte og viste oss rundt, en fantastisk tøff dame som har bodd i Trondheim siden 1955 og drevet på i synagogen siden. I år fikk vi ikke se filmen av intervjuet med Julius Paltiel, men flere småfilmer av ritualer innen jødedømmen. Etter omvisningen fikk jeg kjøpt en bok - "På tross av alt", skrevet av Vera Kommissar. En bok om hvordan Julius Paltiel ble tatt lit fange, sendt til Falstad fangeleir, for så å bli sendt videre til Auschwitz. Her overlevde han i to år, før dødsmarsjen til Buchenwald. På tross av alt overlevde Paltiel denne marsjen, og sammen med fire andre norske jøder kom han seg hjem. Jeg har ikke fått lest veldig mye enda, men Vera har skrevet bra om en tøff gutt som kom hjem etter flere år med slit og strev (og medisinske forsøk fra Josef Mengele) og sa at han ikke bar nag til nazistene og dere handlinger. "Man må tilgi, men ikke glemme".

Jeg begynte å studere religion akkurat for sent til å få oppleve å høre Julius Paltiel selv fortelle om sine opplevelser under andre verdenskrig. Han døde i mars 2008, jeg begynte med jødedom i januar 2009. Heldigvis fikk jeg se intervjuet i fjor, og håper inderlig at Fagutvalget setter opp en dag til framvising av intervjuet, slik at andre også får se dette vitnet om resultatet av et regime man aldri må glemme.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits