Familie

Jeg har visst en rar familie - ikke som i at medlemmene er rare, men at sammensetningen og hvem som er i familie er litt rar.

For et par uker siden fikk jeg plutselig et problem. Ei gammel dame døde, og ikke alle skjønte helt hvorfor jeg kalte henne tante, og hvorfor det gikk sånn inn på meg. Tante Sol var enken etter fetter til min mormor, eller sagt på en annen måte: bestemoren til firmenningene mine. Når jeg sa og sier det pleier de fleste å falle av. Hvorfor kaller du henne tante da? - Jo fordi mamma gjør det, og.. tja.. hun er en tante? Ikke så lett å forklare. Det verste med at hun er borte er at hun var min siste port til mormor og morfar - på en annen måte enn mamma og pappa - og tanter og onkler og søskenbarn. Hun kjente dem da de var relativt unge, hun leide rom hos gamle fru Birkeland - altså oldemoren min - da hun bodde i Bergen Morfar døde syv år før jeg ble født, mormor flyttet på gamlehjem da jeg var rundt fire (tror jeg) og døde da var rundt ti.. Det sier seg selv at jeg ikke ble noe kjent med noen av dem. Tante Sol hadde små historier om mormor og morfar, som mamma nok ikke har hørt og mormor og morfar aldri hadde fortalt meg selv.

Dagen etter at mamma ringte og fortalte om tante Sol ringte hun nok en gang. Nok en gang med en mindre hyggelig beskjed. Nok en gang var det et ikke-i-familie- familiemedlem det gjaldt. Denne gangen også var det ikke alle som forstod reaksjonen min. Og dette var nesten enda litt vanskeligere - her er det jo faktisk ingen blodsbånd til noen i det hele tatt. Men likevel er de som en slags familie. En ekstra lillebror - eller fetter kanskje heller. En som ikke kan feire bursdag uten at noen fra familien Kolås er der, for ellers er det ikke bursdag.

Her en dag avtalte jeg med ei venninne at neste gang jeg er i Bergen skal jeg gi en lyd slik at vi kan treffes. Det var jeg som først spurte og skrev noe om hvor stort idol hun var for meg da jeg var liten (takket være henne kunne jeg navnene på alle i Backstreet Boys før jeg hadde hørt en eneste låt - og på grunn av henne har jeg opptil flere Backstreet Boys album liggende - for hun hørte på de og det betydde at det var kult). I svaret jeg fikk stod det noe om at Hellebø/Kolås alltid hadde vært og alltid vil være familie. Heller ikke her er det blodsbånd. Moren til venninnen min er bestevenninnen til mamma - og de to familiene Hellebø og Kolås har hatt mye å gjøre med hverandre alltid. Mamma og Wenche har klubb sammen med to andre, da jeg var liten passet Wenche og Sigmund meg, Anja var den store helten. Vi har vært på ferie sammen og "alltid" spist kalkun på andre juledag. Da jeg konfirmerte meg var noen av de viktigste gjestene W og S, når jeg gang gifter meg kommer nok de til å stå høyt på ønskegjestelisten.

Som den oppvakte leser skjønner, har jeg mye familie som ikke er familie. Så det er nok ikke alltid like lett å henge med i svingene. Når familien med blodsbånd også er litt vanskelig å holde styr, på er det ikke så lett for en utenforstående (les: Ottar) å skjønne alt. Min eldste kusine fikk to barn før jeg ble født. Min eldste kusine ble bestemor denne uken - det vil si at min eldste tante er oldemor. For å sette det i en sammenheng, ble mamma bestemor for første gang i fjor. For å gjøre det enda vanskeligere: Pappa ble bestefar for første gang for straks seks år siden. Mamma og pappa er gift. At min kusine er blitt bestemor vil si at mine eventuelle barnebarns firmenninger har begynt å se dagens lys. Og når jeg eventuelt får barn en gang har det allerede en haug med tremenninger. Fordi aldersforskjellen er så stor mellom meg og mine søskenbarn på morssiden tok det mange år før jeg klarte å skille to av fetrene mine (sønnene til hun eldste tanten) - for hver gang jeg møtte dem var begge to der, og jeg snakket ikke veldig mye med dem. Jeg er tross alt mellom 20 og 30 år yngre enn dem. Min yngste fetter på morssiden er 13 år eldre enn meg. Min eldste kusine er fem/seks år yngre enn mamma, det vil si at hun er rundt 28 år eldre enn meg.

Hvordan får man slike aldersforskjeller? Dette er kanskje det punktet som er lettest å forstå - mamma er femten år yngre enn sin eldste søster, min tante fikk barn da hun var rundt tyve, mamma startet ikke før hun var 27. Når i tillegg min kusine (som er fem år yngre enn mamma) begynte da hun var rundt tyve hun også, sier det seg selv at det blir rare familieforhold. I stedet for å være på musikksommerskoler med søskenbarn - som jo ville være naturlig for ganske mange - var jeg på sommerskoler med det ene barne til kusinen min, det var det ikke alle instruktørene som helt klarte å ta innover seg.

Så - tilbake til tante Sol. I bisettelsen var jeg blant de yngste - utenom oldebarna - og de fleste visste ikke hvem jeg var. Utenom fetteren (tremenningen) til mamma og hans fru. Og med en aldersforskjell på 60 mellom meg og tante skjønner jeg at flere ikke helt klarte å forstå koblingen.

Familien min høres nå nok ganske rar ut og vanskelig å få oversikt over. Men egentlig er den ganske grei. Men det er nok også på grunn av aldersforskjeller det har blitt mer familie uten blodsbånd. Kanskje er ikke det viktigste at vi har samme opphav, men at vi føler oss på samme bølgelengde - at vi har det kjekt i lag og setter pris på hverandre. Og det er ikke alltid en tante eller en onkel er det samme som mors eller fars søster eller bror. Og det er ikke alltid blodsbånd står sterkere enn andre bånd.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits